rallysport vila racing logo
11 10 17

Kurt Ghekiere beleefde een fantastisch weekend met Bram Fonteyne - Hemicuda rally

 
Kurt Ghekiere beleefde een fantastisch weekend met Bram Fonteyne - Hemicuda rally  
 

“Bram en ik hebben elkaar voor de eerste keer gesproken in de Slalom van Kuurne, die eerder op het jaar plaats vond. Letterlijk aan den toog zijn we aan de praat geraakt en kwam Bram met de vraag of ik het niet zag zitten om mee te gaan als co.piloot in één of andere wedstrijd. Ik heb toen ja gezegd en ben dan ook een man van mijn woord. De Hemicuda rally was dan ook de ideale gelegenheid om voor de eerste maal samen op pad te gaan.

Tijdens de verkenningen had ik meteen een goed gevoel bij Bram, ik had het gevoel dat ik mijn eigen ding kon doen en mijn mening kon geven en omgekeerd ook. Instappen bij een piloot die je eigenlijk van haar noch pluimen kent, bij wijze van spreken, vraagt toch om de nodige aanpassing.

Zondagmorgen vroeg ik Bram of hij voluit van start ging gaan of eerder de kat uit de boom wou kijken. Bram was meteen duidelijk en zei dat hij vanaf de eerste meter wou aanvallen. Ik wist toen niet goed wat ik moest verwachten, maar na de eerste lus van drie proeven was ik al behoorlijk onder de indruk van Bram zijn stuurmanskunst. Getuige daarvan de 2de plaats op de eerste proef, op amper 6,2 seconden van Paul Lietaer, die ikzelf buiten categorie reken.

Ik optimaliseerde de coupures, gaf aanwijzingen en probeerde mijn nota's zo goed mogelijk over te brengen naar Bram toe. Deze werden dan ook heel goed opgevolgd en daardoor zat het vertrouwen meteen goed tussen ons. Ook tijdens de wedstrijd gaf Bram wijzigingen door over het parcours en paste ik die aan in mijn nota's. Dat is weinig piloten gegeven. De risico's die Bram nam tijdens de wedstrijd waren steeds berekend en daar hou ik wel van. Hij weet perfect waarmee hij bezig is en ging nooit over de limiet.

Op Kp Houthulst, waar hij telkens een handvol tot 10 seconden moest toegeven op de Porsche van Lode De Keyser en de Ascona van Stefaan Prinzie, zag ik dat hij ietwat ontgoocheld was en dit wou goedmaken in de waaiers van kp Kortemark. De topsnelheid van de Volvo ligt op zo'n 170 km/u terwijl die van de Ascona op 190 km/u ligt en die van de Porsche boven de 200 km/u gaat. Ik zei dat dit praktisch onhaalbaar was en het risico op een foutje maken te groot zou worden. Daarin gaf hij mij dan ook direct gelijk. Dat geeft een goed gevoel als een piloot luistert naar de mening van zijn co.piloot

Wat ik kan zeggen over de Volvo van Bram? Het is geen alledaagse historic wagen en je moet over goede kwaliteiten beschikken om deze wagen op de baan te houden. Bram kan de wagen uitstekend corrigeren wanneer dat nodig is en je voelt aan alles dat hij baas is over zijn Volvo. Ik was ook aangenaam verrast over deze wagen. In het verleden zat ik veelal in een Porsche en moet ik toegeven dat ik na een wedstrijd bijna uit de wagen moest kruipen. Deze wagen was echt luxe voor mij.

Ik ben er 100% zeker van, wanneer het parcours een hele dag vettig zou gelegen hebben, dan stond de Volvo zeker op het podium in de Hemicuda rally. De lange rechte stukken op Houthulst en de pk's die de Volvo minder heeft dan zijn concullega's hebben hem misschien wel genekt in deze wedstrijd.

Verder heb ik gedurende het gehele weekend enorm veel plezier beleeft met het team die rondom Bram staat. Het zijn een bende maten waar je echt op kan rekenen en die weten waarmee ze bezig zijn. Ook zij kennen de wagen door en door en met beperkte middelen zo'n prestaties neerzetten, chapeau daarvoor. Dit is zowel van toepassing voor Bram als zijn serviceteam, het is weinigen gegeven om dit te presteren.

Na afloop van deze wedstrijd maakte ik de vergelijking met het G&V team waar ik destijds deel van uit maakte. Ook daar ging alles er zeer amicaal aan toe en stond plezier maken op de eerste plaats.

Of er in de toekomst nog een samenwerking zal volgen? Als het van mij afhangt wel ja, Bram is iemand die vooruit kijkt en steeds beter wil doen en dat apprecieer ik wel. De tijd zal het uitwijzen! Aldus Kurt Ghekiere.

Wil je een voorbeschouwing, wedstrijdverslag of heb je nieuwe plannen te melden? Mail naar vincentlannoo@telenet.be
Wij zorgen voor een aangepast artikel op de website